Виберіть мову:
Каталог
Всі категорії

Корісні поради в пошуку нерухомості в Україні

07 червня 2024 105

Психологи рекомендують такий же список писати про потенційного партнера: уявити його в найдрібніших подробицях — від розрізу очей до віросповідання і того, як він вважає за краще проводити дозвілля. Кажуть, що навіть якщо ідеалу не знайдете, зможете розібратися в собі.

Із квартирами так само. Чим чіткіші критерії, тим простіше вибрати шляхом звуження пошуку крок за кроком

Ось що може бути важливим

• коридор ціни;

• район та положення всередині району — ближче до метро, зручний виїзд на шосе, ближче до парку, поряд із поліклінікою;

• інфраструктура, яка потрібна залежно від хобі, дітей, тварин, життєвої позиції;

• близькість до транспорту залежно від зайнятості, формату роботи та того, як волієте проводити дозвілля;

• готовність вкладатися у ремонт чи бажання заїхати та жити;

• вид з вікна.

Добре було б ще розділити цей список на першочергове, не найкритичніше і найприємніше доповнення. Наприклад, не хочу робити ремонт, готова йти до метро 20 хвилин, ідеально — не останній поверх. Отже, за інших рівних виберу подалі, але з найкращим ремонтом, а за однакового ремонту — квартиру, що на сусідніх поверхах

Прогуляйтеся та огляньте район та будино

Купуючи квартиру в новобудові, можна приїхати, погуляти, подивитися та оцінити. Зрештою відкрити карту, загуглити містобудівні плани. Розрахувати тимчасові витрати на дорогу, у тому числі час попадання з квартири на вулицю. А в багатоповерхівках це може тривати до 5-10 хвилин.

І, зрозуміло, оцінити всі інші принади: щільність населення, кількість машин, потреба у паркінгу, пробки та черга на громадський транспорт, навантаження на медичні та освітні установи. Порахувати супутні витрати на маршрутки чи таксі, приватний садок, платну медицину. Оцінити неліквідність та низьку інвестиційну привабливість такого об'єкта нерухомості тощо

Вивчіть офіційні документи про розвиток район

Порада, яка не підведе: переглянути містобудівний план забудови та дорожнього будівництва, публічні слухання щодо забудови району, майданчики під реновацію тощо

Враховуйте планування квартири, щоб було легше робити ремонт

Чим краще керувати при покупці:

1. Квартира, яка має мінімальну кількість стін із сусідами. Найменше буде площа для звукоізоляції.

2. Жодних гострих, тупих кутів у плануванні. Усі стіни тільки паралельні та перпендикулярні одна одній. Жити в ізометрії і облаштовувати її — таке собі задоволення.

3. Щоб був один стояк гарячого та холодного водовідведення. Заощаджує водопровідну арматуру, якщо все робити за підручником.

4. Кухня через стіну із санвузлом. Так простіше продати будь-які водні комунікації

Для покупки вибирайте квартиру, яку потім легко продати

Краще шукати квартиру з великою лоджією та прямокутними кімнатами. Знайшли. У нас будинок «дизайнерський». Близько половини квартир містять хоч одне дивне приміщення — кімнату-трапецію або маленький п'ятикутний санвузол. Минуло чотири роки, у будинку купа невикуплених квартир.

Моя квартира — найнормальніша за розмірами та плануванням. Ще першого року ввечері було видно, що по моїй лінії викуплено всі квартири: вікна світилися. На мою думку, більше жодна лінія цим похвалитися не може досі

Перевіряйте документи та укладайте договір

Найважливіше, звичайно, це не ремонт і навіть не локація. Головне — не мати проблем із законом. Як свідчить практика, навіть перевірка банком іпотечних квартир не гарантує відсутність наслідків

При покупці — до або разом із перевіркою квартири юристом чи ріелтором — я рекомендую:

1. Запросити розширену виписку з ЄДРН, оцінити цілісність несучих стін, дізнатися, чи є у квартирі перепланування, перевірити, хто власник.

2. Запитати довідку про відсутність боргів.

3. Запросити у власника виписку з домової книги з історією прописаних та виписаних.

4. При перегляді прийти раніше, постояти в під'їзді, подивитися, який контингент входить і виходить, піднятися на поверх, послухати, принюхатися.

5. Вивчити паспорт продавця, подивитися, чи були розлучення протягом трьох років і скільки мали дітей

При оренді:

1. Також попросити довідку про відсутність заборгованості та склад проживаючих. Або переглянути попередню платіжку, перевірити, щоб були вказані коректні номери лічильників і свідчення не втекли до космосу.

2. Укладати договір лише з власником чи представником за дорученням від нотаріуса

3. Укладати договір у принципі! І читати його текст. Оформити акт прийому-передачі, описавши все, що є у квартирі, та всі видимі ушкодження. Навіть якщо його не буде нікуди віднесено далі і вам здається, що «не має сенсу».

4. Включити те, що можна включити під час огляду, та перевірити все, що можливо. Зрозуміло, що запускати пральну для вас навряд чи будуть, але сходити в туалет і змити, включити воду, клацнути вимикачами можна.

Коментарі

Меню
Зареєструйся на нашому сайті

і отримай 70 ₴ на свій бонусний рахунок

Увійти або зареєструватися

Зареєструйся на нашому сайті

і отримай 70 ₴ на свій бонусний рахунок

Зареєструватись

Цей сайт використовує файли cookies для зручнішої роботи користувачів з ним. Продовжуючи подальше використання Сайту, Ви погоджуєтесь з цим. Докладніша інформація доступна в Політика використання cookie

Зрозуміло
Аукціон завершено
хвилин
секунд
ВИбрано
Додати
Аукціон завершено
Сховати параметри
Всі параметри
ВИ дійсно хочете видалити сторінку